Nieuws

Overheden moeten vaart maken met woningbouwplannen

Lagere overheden moeten vaart maken met het maken van nieuwe woningbouwplannen. Daarbij zouden ze bovendien meer onderling moeten samenwerken en verder kijken dan alleen de korte termijn. Dat zegt Van Wijnen-topman Edwin van den Berg bij de presentatie van de jaarcijfers.

Productie is het probleem niet

De opvolger van Cees van Bemmel, die vorig jaar terugtrad als bestuursvoorzitter van het Baarnse bouwconcern, wijst in dat verband op de flinke bouwopgave die er in Nederland ligt. Om alleen al de groei van het aantal huishoudens op te vangen zijn tot 2040 een miljoen woningen extra nodig. Daar komt de huisvesting voor vluchtelingen met een verblijfsstatus nog bij.

“De productie is het probleem niet”, verzekert Van den Berg. “De Nederlandse woningbouwers zijn in staat om de benodigde aantallen snel en goed te produceren.” Maar hij weet ook: voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, moet duidelijk zijn waar, maar ook wat precies. Koopwoningen? Huurwoningen? En in welke prijsklassen dan?

Kiezen

“Ik zie dat er allerlei goede initiatieven zijn. In de metropoolregio Amsterdam bijvoorbeeld worden plannen gemaakt om het regionale woningvraagstuk te tackelen. Een dergelijke aanpak vind ik verstandig. Er wordt over grenzen heen gekeken. Maar lang niet overal is de strategie met betrekking tot nieuwbouw en transformatie van bestaand bezit even helder. Het lijkt erop of nog niet iedereen wakker is, nog moet ontwaken uit de crisis. De politiek moet gaan kiezen. Beleid maken. Niet voor de eerste jaren, maar als het even kan voor twintig jaar.”

Kritisch is Van den Berg ook over het tempo waarin de verduurzaming van het corporatiebezit zich momenteel voltrekt. Dat ligt veel te laag, vindt hij. “Nederland telt 2,4 miljoen corporatiewoningen. Meer dan de helft voldoet nu niet aan de eisen die we met z’n allen hebben afgesproken voor 2020. Er ligt dus nog een gigantische opgave. Hoe gaan we die aanpakken? Dat is een uitdaging, ook voor ons overigens.”

Bron: 
Cobouw.nl
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Ontwikkeling
Doelgroep: 
Gemeentebestuurder